Purentalihasten käsittely

TMD (tempomandipular disorders) eli purentalihasten toimintahäiriö on yhteisnimitys leukanivelen, purentalihasten, hampaiston sekä niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille ja toimintahäiriöille. Purentahäiriöitä on arvioitu olevan noin 7-9%:lla väestöstä. 

Ongelmia voivat aiheuttaa esim. ruoan tai purukumin pureskelu toispuoleisesti, hampaiden epäsymmetrinen kosketuspinta (seurauksena epäsymmetrinen kuormitus leukaniveleen), hampaiden yhteenpurenta tai narskuttelu, leukanivelen jännittyneisyys, välilevyongelmat leukanivelessä, purentavirheet tai nivelrikko. 

Oireet voivat tuntua kasvojen niskan tai pään alueella: Kipua, tylppää särkyä, arkuutta, puutuneisuutta, pistelyä tai kirvelyä.

Korvan alueella: Korva lukossa, “vettä korvassa”, tinnitusta, kipua.

Kaulan alueella: Pala kurkussa, puhevaikeuksia, yskää, käheyttä.

Leukanivelen liikerajoitukset, poikkeavat äänet liikuttaessa tai kipu kertovat myös ongelmista.

Purentalihaksia ja leukaniveltä käsiteltäessä hierotaan pään, kaulan, niskan ja mahdollisesti rinnan alueen lihaksistoa, käsitellään fascioita ja suun sisäpuolelta mm. leukanivelen liikkeisiin osallistuvia lihaksia. Tällöin hyödynnetään asiakkaan itse tuottamaa leuan liikettä osana hoitoa. 

Purentalihasten käsittely sopii ennaltaehkäisevänä hoitomuotona myös oireettomalle hampaiden narskuttelijalle.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close